Sköt om din bil - Saker du kan göra själv

I Sverige finns det ungefär 8 miljoner fordon. Många av dem är fordon som går i yrkestrafik som bussar, lastbilar, taxibilar och sånt. Cirka 5 miljoner, kanske lite fler ändå, är personbilar som körs av vanliga människor som du och jag. Alla dessa fordon måste skötas om för att hålla så länge som möjligt och även om det går att lämna bort för service och underhåll så finns det saker man kan göra på egen hand, hemma i garaget eller på bensinstationen. 

5 saker du kan göra på egen hand

  1. Kontrollera oljenivå: Kolla oljestickan med jämna mellanrum och fyll på vid behov. har oljan konstig färg? Kolsvart eller ser ut som chokladdryck? Kontakta verkstad för extra kontroll. 
  2. Städa och tvätta: Mest för din egen trivsel men också för att öka bilens livslängd. Smuts drar åt sig vätska som sedan bildar rost. En ren bil rostar inte. 
  3. Ta pulsen på motorn: Med en felkodsläsare som du kopplar in till din motor kan du själv se hur den mår. Eventuella småfel som inte ännu märks kan åtgärdas tidigt. Du hittar felkodsläsare på Prylstaden.se
  4. Kolla däcktryck: viktigare än många tror är däcken. Samtidigt som du kollar trycket kan du också passa på och se över mönsterdjupet. Normalt tryck för ett bildäck är runt 2.5 bar, men kolla din instruktionsbok för att se rekommenderat tryck för just din bil. 
  5. Kylarvätska: En sak som många glömmer av är kylarvätskan. Speciellt inför vintern är det otroligt viktigt att kolla så den inte fryser. Med en syraprovare kan du se så vätskan tål kyla. Du kan låna en på de flesta bensinstationer. 
29 Feb 2020