Göra egen tvål med örter

Även om det går att köpa färdig tvål på ett ställe som Sufraco, så kan det vara roligt att testa på att göra egen tvål. Vi har ju många fina örter runt om i våra olika landskap i Sverige, så varför inte använda dig av dem?

I tvålen kan du som sagt ha olika örter, då gör du ett örtavkok: Använd t ex daggkåpa, rödklöver, björklöv, rosenblad eller lavendel. Det finns ingen exakt vetenskap kring mängden växter och det är inte så noga. Men använd större mängd färska växter/örter (ca en näve) än om du använder torkade (ca 2 msk). Häll i 2,5 dl vatten. Låt koka upp för att sedan stå och dra i 20 min. Sila av.

Du kan även addera doft med doftolja eller eterisk olja. Det är en smaksak hur mycket man tar. Droppa i ca 30 dr och kolla av doften.

Så här gör du

Utöver örter och/ellere doftolja, så måste du ju ha saker för att göra tvålen:

Ingredienser
100 gr Olivolja (och inte den finaste dyraste jungfruoljan. Köp den billigaste du hittar eftersom den förtvålar sig bättre!)
200 gr Kokosfett
51 gr Kaustiksoda (natriumhydroxid), finns t ex att köpa i färghandeln.
114 gr Vatten. Här kan man göra ett örtavkok och tillsätta i tvålen om man vill.
(Ättika – bara för att neutralisera kaustiksodan, om du råkar få den på dig)

Utrustning
Hushållsvåg som mäter i gram
Skyddshandskar, skyddsglasögon och oömma kläder.
En kastrull (ca 1 liters) eller annat kärl av glas eller rostfritt stål. Nåt som tål stark lut!
Plast eller träredskap att röra med.
Formar att hälla upp tvålmassan i. Tomma mjölkförpackningar, glasskartonger, kesoburkar etc. funkar utmärkt.

Gör iordning formarna som tvålsmeten ska hällas upp i. För att tvålen lättare ska lossna ur formen kan man klä formarna invändigt med plastfolie.
Mät upp olivolja och kokosfett på våg. Var noggrann!

Smält ihop fettet och oljan i vattenbad. När allt blivit flytande sätts kastrullen åt sidan.

Gör iordning eventuellt örtavkok Mät upp den exakta vätskemängden (114 gr) av örtavkok eller vanligt kranvatten.

Mät upp kaustiksodan på våg. Häll kaustiksodan under omrörning ner i vattnet/örttéet. OBS! Alltid Lut-I-Vatten (LIV), inte tvärtom! Rör tills allt lut har löst sig i vattnet. Låt svalna något. Var försiktig! För att inte andas in ångorna är det bra om man kan göra detta utomhus.

Både det smälta fettet och luten ska ha ungefär samma temperatur när man rör ihop dem. Häll fettet i en smal stråle ner i luten och rör samtidigt.

Rör konstant i blandningen tills det börjar bildas spår i tvålsmeten (kan ta 1 timme!). Spåren ska stanna kvar synliga i smeten några sekunder.
Det är då dags att hälla upp tvålen i formar, men tillsätt eventuell överfettning, doft och färg innan tvålen hälls upp i form.

Förslut tvålformarna med lock, plastfolie eller annat. Låt tvålen stå ett dygn, gärna lite varmare än vanlig rumstemperatur. Då mognar tvålen fortare och pH-värdet sjunker mer.

Efter ungefär 1 dygn brukar tvålen ha stelnat så pass att den går ta ur formarna. Skär eventuellt till lagom stora bitar och paketera i smörpapper.

22 Dec 2021